Maleisie – Richting Malaka; de 1ste x en route

Onze roadtrip gaat vandaag echt van start. We gaan rijden van Singapore naar Melaka. De eerste 250 km, de eerste grensovergang, de eerste keer in 38 graden zonder airco. Let’s get it on!!
We hebben wel wat last van een lekkende auto op diverse plaatsen, maar na emailverkeer met Erik, de Toyota-kenner, besluiten we om gewoon te gaan rijden en er in Melaka naar te laten kijken. Je moet het er af en toe op wagen.
Via Tuas rijden we Singapore uit. Don heeft ons geadviseerd om altijd in de rij van de trucks te gaan staan, omdat de douane daar weet hoe ze met ons Carnet de Passage om moeten gaan. Dat doen we en gaat eigenlijk prima. We zijn binnen 30 minuten Singapore uit.
De douane bij Maleisië gaat ook heel goed. Je ziet wel gelijk het verschil met Singapore. Het is hier veel stoffiger, ongeorganiseerder en de mensen spreken slechter Engels. Dat zal de komende landen vast alleen maar erger worden. Maar iedereen is tot nu toe bereid om te helpen en is vriendelijk, dat maakt het heel leuk.
Eenmaal weer onderweg op de snelweg tuffen we lekker door. We hebben een Sygic-app op de ipad die ons als een TomTom navigeert, superrelaxed, dat voorkomt nog eens ruzie!!
Wat een fantastisch gevoel om dan eindelijk met de auto echt onderweg te zijn. We hebben er zoveel voorbereiding aan gehad en nu rijden we dan tussen de palmbomen en rubberbomen in tropische hitte door Z.O. Azië. Onze droom komt uit! Zo bijzonder en zo gaaf!!

We worden door bijna elke voorbij rijdende auto bekeken. Twee vrouwen in een oude Toyota, volgepakt met jerrycans en een daktent, dat hebben ze nog nooit gezien.

De app navigeert ons moeiteloos naar onze bestemming in Melaka. We parkeren op een parkeerplaatsje en constateren dat we eigenlijk best gaar zijn van de trip. Het rijden is als een vrachtwagen, de koppeling is zwaar en we zijn geconcentreerd met de weg bezig geweest. We willen lekker op eem bed neerploffen. Dan blijkt dat het passagiersraam niet meer dicht draait. Onhandig staan we eraan te rukken en te trekken. Dat ding moet wel dicht voordat we het hostel ingaan. Een mannetje van de plaatselijke satay-shop staat ons een beetje te bekijken en besluit aan dat gehannis een einde te maken. Komt relaxed aangelopen, vraagt om een schroevendraaier en wil aan de slag. Wij presenteren hem onze superfantastisch geavanceerde dubbelgelaagde gereedschapskist. Hij lacht en gaat, met z’n gele satayhandjes, aan het werk. De binenkant gaat eruit en binnen 10 minuten is ons probleem verholpen, hoe relaxed!
We vertellen hem dat we nog een klein probleempje hebben, een lekkend linkerachterwiel. Misschien weet hij een oplossing? Hij vertelt dat hij dat zelf niet kan verhelpen, maar heeft wat vriendjes bij een garage die hij wel even zal halen. Kijk, das pas handig…! Er komen twee jongens aangelopen en bekijken het probleem. Ze weten wel een oplossing en vragen of wij gereedschap hebben. Jahoor, daar komt de kist weer. Wow, wat vinden ze dat mooi, ze kijken hun ogen uit en bekijken en bespreken elk stuk gereedschap, daarna gaan ze aan de slag. Moeren eraf, as eruit, siliconenkit erin en sluiten maar. Binnen een uur is het probleem verholpen. We rekenen 20 RM af, 5 euro. Wel moeten we de olie die we zijn verloren bijvullen bij een garage. Vandaag, zondag, zijn de meeste garages gesloten. Onze parkeerplaatsbeambte van 75 jaar wil ons er morgen wel heenrijden. We spreken de volgende ochtend om 10 uur met hem af.
Het hostel brengt ons weer 13 jaar terug in de tijd. Backpackend door Australië. Hangende backpackers in loungebanken voor de tv, onhygienische, gedateerde wc’s en douches, maar een superrelaxte sfeer. De kamer heeft een alleen een bed. We moeten op budget,dus dan hoort dit er ook bij.
We hebben gekozen voor Melaka omdat het niet al te ver rijden is vanuit Singapore en omdat Melaka tussen 1641 en 1795 veroverd is geweest door ‘the dutch’. Eens even kijken wat die dutchies daar hebben achtergelaten behalve een Stadhuys van rode bakstenen en een mooie kerk. Melaka blijkt een bruisend Chinatown te hebben. Er is een goed bezocht karaoke voor bejaarden op het centrale plein. Onder gejengel van die bejaarden genieten wij van een Tiger-bier en proosten op onze geslaagde eerste rit, het gerepareerde achterwiel en het fantastische gevoel om op reis te zijn!
De volgende dag beginnen we bij onze satay-vriend op het terras voor het hostel. Hij maakt niet alleen satay, maar ook dimsum. Om hem te bedanken ontbijten we bij hem. Daar zit je echt op te wachten zo in de ochtend, dampende ondefinieerbare dimsums en balletjes. En je wil het ook niet laten staan, zo respectloos. Die man is zo trots op z’n eten. Gelukkig hebben we wat servetjes bij ons ;-) .
Daarna door de parkeerwachter en z’n 75 jaar oude vriend naar een garage gebracht. De stad door met de locals om de cardan-as, of hoe dat dan ook heet, bij te vullen. We blijken gelukkig niet eens zoveel olie verloren te hebben.
Daarna zetten we de tent op om eens lekker door te tochten, dat was wel nodig na al die regen in Nederland.
Zo onwijs leuk, die auto trekt allemaal mensen aan die willen weten watvoor auto het is, wat we gaan doen en wat in godsnaam dat grote ding op ons dak is. We hebben een uur lang staan vertellen, en hebben de route eindeloos vaak aangewezen op de wereldsticker die we op de auto hebben geplakt. Onwijs leuk om al die aandacht te krijgen voor onze reis. De locals hier kunnen het volgens mij echt niet bevatten, die komen nauwelijk uit hun eigen provincie.
De verdere dag een beetje rondgesrtuind. Melaka is voor twee dagen een leuke, relaxte stad om te bezoeken.

7 thoughts on “Maleisie – Richting Malaka; de 1ste x en route

 1. Wat ontzettende leuke berichten van jullie! Melakka is gaaf hè?! Ik ben er 10 jaar geleden ook geweest! Veel succes de volgende etappes en ik blijf jullie volgen!

 2. Wow ladies! Super gaaf dat de start is gemaakt! Wat zullen jullie een hoop mooie dingen zien en wat leuk dat jullie zo relaxed geholpen worden, das een lekkere start! Enjoy!

  @Landcruiser: Keep on driving!

 3. Wat waanzinnig dat jullie daar nu echt zitten. Het was toch nog maar kort geleden dat we samen door de sneeuw liepen! Ik vind het heerlijk deze site en jullie verhalen. Zit op de bank te lezen en ondertussen geniet ik heel erg mee!
  X Es

 4. Hallo vacantie gangers Oma heeft bij ons jullie berichtjes gelezen en de foto~s bekeken.
  Wat zit ze te genieten, ze vind het helemaal geweldig leuk voor jullie.
  Heel veel lieve groetjes van Oma Olsthoorn

 5. Wij vinden het zo gaaf wat jullie doen,tijdens de pauze zitten Monique en ik naar jullie side te kijken.
  Vroeger droomde ik hiervan om het te doen,maar ja je gaat trouwen krijg kinderen,dus het komt er niet meer van.(58 jaar).
  Wij wensen jullie heel veel plezier,en geniet er van,we houden jullie in de gaten.
  Vriendelijke groet
  Harm en Monique

 6. Hallo stoere meiden `heerlijke verhalen leuk om te lezen het is een spannend en goed geschreven `boek`Dit weekend wordt de grote uittocht van skiend Nederland (familie o.a) Wij gaan met elkaar de verjaardag van Henri in a`dam vieren We lunchen bij Hanneke`s boom“ Oosterdok en maken kennis met Jerry van Mirella Goeie reis verder liefs Marijke en Henri

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>